3 Şubat 2008 Pazar

Pancarlı Tabule


Evdeki malzemeyi değerlendireyim derken ortaya hem sağlıklı, hem lezzetli, hafif bir yemek çıktı.

Malzeme:

1/2 bardak köftelik bulgur

1/2 demet maydanoz

3-4 adet taze soğan

1-2 adet pancar

1 limonun suyu

zeytinyağ

kimyon

tuz- karabiber

Yapılış:

Pancar haşlanır, soyulur, küp küp doğranır.

Bulgur yayvan bir kapta, üstünü geçecek kadar soğuk suyla ıslatılır; 10 dk sonra süzülür, kurulanır.

Bulgur ve pancar, kıyılmış maydanoz, ince doğranmış taze soğan, limon suyu, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılır.

1 Şubat 2008 Cuma

Mantarlı Risotto, Mandalina Soslu Levrek, Alman Usulü Patates Salatası


Mutfak maceralarımızı paylaşma fikrinin doğduğu akşamki mönüyle başlasın bu macera...
Her zamanki gibi, değerli misafirlere denenmiş, risksiz yemekler hazırlamak yerine, yeni tarifler denemekten kendimi alamadım. Yeni lezzetler denemeye en az bizim kadar hevesli dostların beğenisinin kanıtı tariflerini istemeleri oldu. Tarifleri ortak blogumuzda yayınlama fikrini hemen hayata geçirmek için işte bir neden daha...

Kurutulmuş Porchini Mantarlı, Kurutulmuş Domatesli Risotto

Malzeme
1,5 bardak Arborio pirinci
yaklaşık 1 litre balık suyu (balık suyu tableti kullandım)
göz kararı elma şarabı
1 soğan
2 diş sarmısak
bir avuç kurutulmuş Porchini mantarı (yarım saat sıcak suda bekledikten sonra süzülmüş)
30 gr kadar yarı kurutulmuş domates (doğranmış ve sıcak suda bekleyip süzülmüş)
yarım küçük kutu krema

Yapılış
Küçük doğranmış soğan ve sarmısak kızgın tavada, az zeytinyağında öldürülür. Yıkanmış pirinç katılıp biraz çevrilir. Yavaş yavaş ılık balık suyu eklenir. Pirinç azar azar eklenen balık suyunu çekene kadar kaşıkla çevrilir, çektikçe biraz daha su konulur. Biraz yumuşadıktan sonra azar azar şarap eklenmeye de başlanır. Bir süre sonra mantarlar ve domatesler katılır, karıştırılmaya devam edilir. Balık suyu ve şarap ekleyerek uygun kıvama gelene kadar devam edilir. En sonunda yavaş yavaş yarım küçük kutu krema ve göz kararı parmesan da eklenir, 1-2 karıştırıp altı kapanır.

Mandalina Soslu Levrek (epicurious.com'dan)


Malzeme
3 levreğin filetosu (derisi ve kılçığı alınmış)
tereyağ (fırın kabını yağlayacak kadar)
1 çorba kaşığı kadar limon suyu
tuz, karabiber, kişniş
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tutam maydanoz
1 kırmızı soğan
1/2 bardak mandalina suyu
1/2 bardak beyaz şarap (ben elma şarabı koydum ama bence biraz fazla tatlı oldu, sek şarap daha çok yakışabilir)

Yapılış
Fırın kabı yağlanır. Levrek filetoları yerleştirilir. Her dilime birkaç damla limon suyu serpilir. Tuz, karabiber ve kişniş ekilir. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Doğranmış maydanoz serpilir. Kırmızı soğa incecik dilimlenerek üzerlerine yerleştirilir. Mandalina suyu ile şarap karıştırılıp üstüne dökülür. 170 dereceye ısıtılmış fırında üstü açık olarak 25-30 dk pişer.

Alman Usulü Patates Salatası

Malzeme
1 paket küçük taze patates
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı elma sirkesi
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı hardal
dereotu
maydanoz
taze soğan

Yapılış
Patatesler yıkanır, (tercihan buharda) haşlanır. Soyulup sıcakken üstüne zeytinyağı konur. Küçük bir sahanda sirke ısıtılır, içinde toz şeker eritilir, hardal eklenip karıştırılır. Ben tüm salata soslarını yaptığım gibi küçük bir kavanozda çalkaladım. Patateslerin üstüne sosu döküp karıştırın. İnce doğranmış dereotu, maydanoz ve taze soğanı ekleyin.
Bu seferlik bu kadar. Yeni lezzetlerde buluşmak üzere...