2 Eylül 2008 Salı

Maydanoz Soslu Izgara Sebze Salatası, Rokalı Közlenmiş Domates Salatası

İstanbul'da, en azından bizim yaşadığımız yerlerinde güzel yaz domatesleri çok nadiren bulunuyor.
Şu anda Datça'da tatildeyiz. Gelirken yol boyu sebze-meyve satan köylüler vardı. Dönüş yolunda bir kasa domates alıp kış için domates sosu yapıp saklayalım dedik. Tabii hemen yapacağımız domates çorbası, domatesli pilav ve menemenden arta kalırsa...
İşte İstanbul'a gelen domatesler tek başlarına çok leziz olmayınca lezzetlerini arttırmanın yollarını aramak gerekiyor. Aşağıdaki tariflerden Közlenmiş Domates Salatası bu şekilde ortaya çıktı.
Diğeri ise Maydanoz Soslu Izgara Sebzeler, daha doğrusu ızgara yapılmış patlıcan ve kırmızı biberlerin, kızartması yapılmış çok daha lezzetli kardeşlerinden eksik kalmaması için uydurulmuş bir sos tarifi...
Denerseniz yorumlarınızı beklerim.

Maydanoz soslu közlenmiş biber ve ızgara patlıcanın tarifi isminde ama maydanoz sosunu anlatmak lazım. Yarım demet maydanoz, bir limonun suyu, limon kabuğunun rendesi, zeytinyağı, biraz dolmalık fıstık, biraz eski kaşar rendesi, tuz, karabiber... hani neredeyse maydanoz pestosu. Bu sosu maydanoz-zeytinyağı-soya sosu üçlüsüyle de yapmıştım ama o zaman daha keskin oluyor, böyle daha salata gibi.

Rokalı közlenmiş domates salatasının da tarifi isminde. Küçük rio domatesleri yarıdan kesilip kesik kısımları üste gelir şekilde tepsiye diziliyor; üstlerine zeytinyağı, incecik dilimlenmiş sarmısak, çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, tuz, karabiber konup 15 dk fırınlanıyor. Roka ile karıştırıp, üstüne süs niyetine eski kaşar yaprakları atılınca, bir de limon-zeytinyağı, işte tamam.

Focaccia


Ben zayıflamak uğruna ekmek yememeye razıyım, ama yapmamaya değil...

Son denemem focaccia. Çok da başarılı oldu. Hatırlatın da bize geleceğiniz zaman sizin için de yapayım.

Ben ekmek makinasında yaptım ama makinasız uygulanması için http://www.40firinekmek.com/ 'a bakabilirsiniz.


Malzemeler:
1 bardak su
3 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
3 bardak beyaz un
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
¾ tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için:
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
kuru fesleğen

Yapılışı:
1. Ekmek makinasının haznesine tüm sıvıları oda sıcaklığında koyun; üstüne unu sıvıları kapatacak şekilde ekleyin. Bir köşeye tuzu, ortaya instant mayayı ekleyin ve hamur programında çalıştırın.

2. Program bittikten sonra hamuru unlu tezgahın üstüne alıp 1 cm kalınlığında olacak şekilde elinizle şekil verin. Kabarması için ılık bir yerde yarım saat bekletin.

3. Parmak uçlarınızla ekmek üzerinde çukurlar yapın ve üzerinde 1 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirin. Üstüne kuru fesleğen veya başka bir baharat serpin.
4. Ekmeği fırına koymadan önce küçük bir kapta yarım bardak kaynar suyu fırının arka köşesine yerleştirin.
5. Önceden 230 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.