6 Aralık 2008 Cumartesi

Kremalı Üzümlü Tavuk


Malzemesi
2 yarım göğüs tavuk eti
1 su bardağı beyaz şarap
1 paket krema
1 y.k. hardal
10-15 adet kırmızı üzüm
tuz, karabiber
Yapılışı
Tavuğun göğüs etini iri parçalara bölüp una bulayarak az zeytinyağında kızartın.
Diğer taraftan küçük bir soslukta beyaz şarap, krema, hardal, tuz ve karabiberi karıştırıp ısıtın. Sosu tavukların üstüne dökün. Kısık ateşte yaklaşık 20 dk pişirin.
Pişmesine yakın 1 avuç kırmızı üzümü yarıdan kesilmiş olarak ekleyin. 2 dk da öyle piştikten sonra altını kapatın.

Üzümlerin tadının tavuğa nasıl da yakıştığına şaşıracaksınız...

Zebra Cheesecake


Her yerde yüzlerce cheesecake tarifi bulabilirsiniz, ama garantili ve çizgili bir tarif isterseniz işte burada...

Malzemesi

900 gr krem peynir (Trakya Çiftliği beyaz krem peynir kullandım)

200 gr toz şeker

3 yumurta

50 gr kakao

1 paket vanilya


Krem peynir ve tozşeker mikserle çırpılıp teker teker 3 yumurta katılıyor; çok fazla çırpılmıyor. Karışım ikiye bölünüp birine 75 ml sıcak suda eritilmiş 50 gr kakao, diğerine ise vanilya katılıp karıştırılıyor. 20 cm’lik kelepçeli kalıbın içine yağlı kağıt döşenip yağlanıyor. Dönüşümlü olarak her iki karışımdan birer kepçe kalıba yavaşça dökülüp bitene kadar devam ediliyor.



Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, yarısına gelecek kadar su dolu daha büyük bir kabın içinde 1,5 saat pişiriliyor. Telin üstünde soğutulduktan sonra çevresinden bıçak geçirilip bir tabağa ters çıkarılıyor. 75 gr Burçak bisküvisi unufak edilerek üstüne serilip, sonra tekrar bir tabakla ters çeviriliyor. En az 3 saat, tercihan 1 gece buzdolabında soğutun. Hatta 2 gün sonra daha bile güzel oluyor:)

Ekler


Bu sıralar klasikler üstünde çalışıyorum. Hayatımda ilk defa zeytinyağlı sarma ve etli lahana dolması yaptım, ama tarifini vereceğim şey yine bir pasta klasiği:


Şu Hamuru


Malzemesi:

250 ml su

90 gr tereyağ

250 ml (=1 cup) un

2 tatlı kaşığı toz şeker

1/2 tatlı kaşığı tuz

4 yumurta


Yapılışı:

250 ml su ile 90 gr tereyağ küçük bir tencerede kaynatın. Önceden elediğiniz 1 cup un, 2 tatlı kaşığı toz şeker ve yarım çay kaşığı tuzu birden içine katıp iyice karıştırın; karıştıra karıştıra 2-3 dk daha ateşte tutun. Ateşten alıp mikserle çırparak birkaç dakika soğuttuktan sonra teker teker dört yumurtayı içine kırıp karıştırın (el blenderi veya mikserle).

Yağlanmış yağlı kağıt veya silpat üstünde krema sıkacağıyla parmak büyüklüğünde hamurlar sıkın veya iki tatlı kaşığı yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar yapın. Parmaklarınızı ıslatarak üstlerini hafifçe düzeltin.

Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 20 dk pişirin. Daha sonra fırını kapatıp kapağını açmadan 10 dk içinde bekletip ondan sonra çıkarın, tel üstünde soğutun.


İç Kreması


Malzemesi:

500 ml süt

5 y.k. tozşeker

2 yumurta sarısı

2 y.k. un

1 y.k. nişasta

1 paket vanilya

1 y.kaşığı tereyağ


Yapılışı:

Süt, şeker, un, nişasta ve vanilyayı küçük bir tencere içinde orta ısıda karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Altını kapattıktan sonra tereyağını koyup içinde erimesini bekleyin ve karıştırınn. Topaklar oluştuysa el blenderi ile kıvamını düzeltebilirsiniz.


Bundan sonrası tamamen keyfinize kalmış, ama ben uzun olanları ikiye yarıp pastacı kreması ve muz koydum, üstlerine pudra şekeri serptim; top şeklinde olanların içine pastacı kremasını ince uçlu krema pompasıyla doldurdum. 50 gr bitter çikolatayı 1 y.k. tereyağı ile benmaride erittim, topları içine batırdım.