10 Ağustos 2013 Cumartesi

Kaymaklı Kıvırma Böreği

Bir daha başka börek yapar mıyım bilemiyorum... sanmam. O kadar beğendik yani... Tarifi Selanik yemekleri gösteren bir facebook sayfasından görüp uyarladık. Büyük fırın tepsisine 3 yufkadan yapıldığında ince ve yumuşak bir börek oluyor.
Benim anneannem Selanik göçmenidir; annemin anlattığına göre çok da güzel yemek yaparmış. Annem fazla meraklı olmadığı için, biraz da babam hayatı boyunca yarı diyette olduğundan (ailesinde diabet hikayesi, kendisinde safra kesesi taşı olduğu için) annem gördüklerini bize aktarmadı. "Biz" dediğim ablam ve ben. Evde olduğumuz yıllar boyunca annem bize "siz dersinizi çalışın" dedi. Ablam hiç öğrenmek zorunda kalmadı, çünkü kocası mutfakta hem meraklı, hem becerikli çıktı, yemekleri hep o yaptı. Bense köfte-pilav yapmayı bile evlendikten sonra kayınvalidemden öğrendim. Ama meraklı olduğum için, önce yemek kitaplarından, sonra internetten deneye yanıla bu hale geldim işte...

Malzemesi:
3 yufka
1 küçük kalıp beyaz peynir
200 gr kaymak
1 kase yoğurt
1 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karbonat

Yapılışı:
Yufka masanın üstüne serilip ufalanmış beyaz peynir yayılır. İki yanı ortaya doğru katlanıp bir karış eninde bir dikdörtgen yapılı. Büzüştürerek yaklaşık 10 cm eninde bir dikdörtgene indirilir. Yine yaklaşık 10 cm'de bir kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer yufkalara da aynı şey yapılır.
Diğer malzemeler birlikte çırpılır. Yufkaların üstüne yayılır. 200 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir.

7 Ağustos 2013 Çarşamba

Patlıcan Kızartması

Şimdiye kadar kime sorsam, nereden okusam "patlıcanları tuzlu suda beklet, yıka, suyunu sık... " diye başlayan tarifler almıştım ve patlıcan kızartması denemelerim hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştı. Geçenlerde Foça'ya gittiğimizde, hem çok güzel yemek yapan, hem de teorisini geliştiren eniştem (hani blogdaki fava tarifini veren) mükemmel bir patlıcan kızartması yapıp getirince, püf noktalarını sorma fırsatı çıktı. Eve döner dönmez denedim; sonuç süper!!! Bu basit ama püf noktalarını bilmezseniz bir şeye benzemeyen, "ne kadar kötü olabilir ki" dediğinize sizi pişman eden yemeğin her seferinde mükemmel olması için dikkat etmeniz gerekenleri açıklıyorum...


Püf noktaları:
  1. Bostan patlıcanı olacak.
  2. Patlıcanların kabukları parlak, sapın patlıcana yapıştığı yerler kurumamış olacak.
  3. Patlıcanların tepesi kesilip pijamalı soyulacak.
  4. 2 parmak kalınlığında dilimler kesilecek.
  5. Patlıcan dilimlerinin arasına tuz serpip kapanacak; dilimler yere dik olacak şekilde süzgeçte en az 2 saat bekletilecek.
  6. Patlıcanlar musluğun altında yıkanıp çok az sıkılacak, kurulanacak.
  7. Geniş bir tavada 1,5-2 parmak kadar ayçiçeği-zeytinyağı karışımı kızdırılacak.
  8. Patlıcanların iki yüzü yakmadan kızartılacak; çok fazla tutulmayacak; kağıt havlunun üstüne çıkarılacak.
  9. 4 patlıcandan yaptıysanız patlıcanların kızarması bittiğinde tavanın dibinde çok az yağ kalmış olmalı. Soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler ile birkaç diş sarmısak bu yağda pişirilip servis kabına aldığınız patlıcanların üstüne dökülecek.
Dik duran tuzlanmış patlıcan dilimleri