8 Eylül 2013 Pazar

Hindistan Cevizli Kurabiye

Oğlumun çikolatadan sonraki favorisi hindistan cevizidir. O yüzden, bu Pazar öğleden sonrası siparişi de hindistan cevizli kurabiye. Zaten kokular yükseldikçe mutfağa gelip gitmeye başladı. Ben fotoğrafını çekme bahanesiyle 2 tanesini kendime ayırdım; kalanları koyduğum kurabiye kutusunu alıp kendi odasına götürdü.
Aslında bunlara kurabiye yerine beze demek daha doğru olabilir, ama standart beze tarifleri gibi ocak üstünde çırpmak ya da düşük ısıda uzun süre bekletmek gerekmiyor.
Yalnız yandaki fotoğrafta görülenler kabın dibinden alınmış, dolayısıyla hindistan cevizi oranı daha düşük olanlardan. Üst yüzeyleri diğerlerinden daha düzgün; oysa diğerleri "biz hindistancevizliyiz!" diye bağırıyorlar. En altta, soğurlarken çektiğim fotoğrafa bakarsanız daha iyi anlaşılır. Bunlar sağ alttakilerden.


Malzemesi:
3 yumurta beyazı
150 gr pudra şekeri
165 gr hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:
Fırını 180 dereceye ısıtmaya başlayın.
Yumurta aklarını mikserle önce yavaş, sonra hızlı çırparak kar haline getirin.
Pudra şekerini ekleyip yedirene kadar mikserle çırpmaya devam edin.
Hindistan cevizi rendesini tahta bir kaşıkla, yumurta akı karını söndürmemeye çalışarak karıştırın.
Bir tatlı kaşığı ile ceviz büyüklüğünde parçaları yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye koyun.
Yaklaşık 25 dk fırında tutup pembeleşince çıkarın. Tepsiden alıp soğutun.

Fırına girmeden önce

Fırından çıktıktan sonra soğurken

 

Kakaolu Sufle


Stresli bir günün akşamında ev halkını mutlu etmenin kolay yolu... Yalnız şu ara stresli günler üst üste gelmeye başladı, durum vahim. Bugün benimle dalga geçerlerken, "karar verin" dedim, "zayıf ve sebze yemekleri yapan bir anne mi istiyorsunuz, yoksa şişman ve çikolatalı tatlılar yapan bir anneyi mi tercih edersiniz?". Cevabın ne olduğu aşağıdaki tariften anlaşılıyor herhalde...
Süngerimsi yapısıyla çok hafif, çikolata değil de kakao ile yapılmasına rağmen oldukça yoğun bir sufle oldu.

Malzemesi: (3 kişilik)
Sufle kapları için
1 çorba kaşığı erimiş tereyağ
1 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı pudra şekeri
Suflenin kendisi için
2 çorba kaşığı kakao
30 ml kahve (bir paket "çikolatalı 3'ü bir arada"yı az sıcak suyla erittim)
1 çorba kaşığı Amaretto
3 yumurta beyazı
3 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:
Fırın 190 dereceye ısıtılır. Fırın tepsisi de içine konarak ısınması sağlanır.
3 adet sufle kabının içine fırça ile erimiş tereyağ sürülür. Birer kaşık kakao ve pudra şekeri birbirine karıştırılıp kapların içine serpilir.
Kakao, sıcak kahvenin içinde eritilir; bir kaşık likör eklenir.
Yumurta beyazları mikserle kar haline geline dek çırpılır. Sonra pudra şekeri de katılarak biraz daha çırpılır. Kakaolu karışım tahta kaşıkla katlanarak yumurta beyazı karına söndürmeden karıştırılır. Kaplara paylaştırılıp üstü düzlenir. Kaplar fırına, ısınmış tepsinin üstüne konur. 13-14 dk, iyice kabarana kadar pişirilir. Pudra şekeri serperek sıcak servis yapılır.




4 Eylül 2013 Çarşamba

Çikolata Şelalesi

Pazar akşamüstü arkadaşlar arayıp "evde misiniz? uğrayalım mı?" derse diye, basit, hızlı ve çok etkili bir ikram fikri: çikolata şelalesi... ama elbette a'dan z'ye ev yapımı. O arada fotoğrafını çekemedim ama görüntüsünü tahmin etmek zor değil.

Malzemesi:
100 gr bitter çikolata
3 yumurta
120 gr toz şeker
100 gr un

Yapılışı:
Fırın 160 dereceye ısıtılır. 6'lı muffin kalıbı yağlanır. İçine kakao serpilir, ters çevrilip silkelenir.
Çikolata benmari usulü eritilir.
Yumurtalarla toz şeker çırpılarak kabartılır. Eriyen çikolata katılıp spatula ile karıştırılır. Un da elenerek karıştırılır. Muffin kalıplarına paylaştırılır.
12-13 dk kadar fırınlanır. Kalıptan çıkarılıp pudraşekeri serperek sıcakken servis yapılır.