6 Ekim 2013 Pazar

Humus

Geçen Cuma gecesiydi. Akşam yemeğini dışarıda yemiş, eve döndükten sonra (bir gün önceden ıslatmış, daha fazla suda beklerlerse bozulurlar diye endişelendiğim için) nohutları düdüklü tencerede haşlamış, bir duş almış, üstümde bornoz, kafamda havlu, mutfakta, lavabonun başında durmuş, soğuk suyun içinde beklettiğim haşlanmış nohutların dış zarlarını ayıklıyordum. Oğlum da gelmiş, İngilizce ödeviyle ilgili bir şeyler soruyordu. Bu sahne 5-10 dakika sürdükten sonra, "anne sen napıyorsun?" dedi, "nohut ayıklıyorum" dedim, şöyle bir baktı, sanki bu ne absürd bir iş diye; sonra güldü; "işte bu halimizi seviyorum" dedi...
Zarları soyulmuş nohutlar ise aşağıdaki şekilde humusa dönüştü.
Fotoğraf çekmeyi unuttum yine, ama bildiğiniz humus işte...
Malzemesi:
1,5 su bardağı nohut
3-4 diş sarmısak
1/2 su bardağı tahin
1/2 su bardağı zeytinyağı
tuz
süslemek için:
maydanoz, pul kırmızı biber
sıcak sunmak için:
tereyağ, pul kırmızı biber
Yapılışı:
Nohutları bir gün önceden ıslatın. Düdüklü tencerede haşlayın. Soğuk suda biraz bekletip kabuklarını çıkartın.
Nohutları ve diğer tüm malzemeyi robota koyup püre haline getirin.
Üstünü kıyılmış maydanoz ve kırmızı pul biberle süsleyebilirsiniz.
Sıcak yemek isterseniz, bir kısmını fırına dayanıklı bir kapta ısıtıp, üstüne pul kırmızı biberli erimiş tereyağı gezdirebilirsiniz.
Not:
Miktar biraz fazla oluyor. Sofranız kalabalık değilse, benim gibi 1 hafta boyunca azar azar, neredeyse her öğün yiyerek tüketmek zorunda kalabilirsiniz. Ama bence sürekli dolapta olmasında sakınca yok. Kızarmış ekmek üstüne sürerek, lavaş içine salatayla birlikte sararak, salatanın üstüne bir kaşık koyarak, havuç banarak vs. türlü şekilde yenebilen çok sağlıklı bir seçenek...