4 Ekim 2014 Cumartesi

Barbunya Çorbası

Zeytinyağlı taze barbunya yemeğinin ölçüleriyle biraz oynayınca ortaya bu çorba çıkıyor. Yaz sonunda havalar serinlediğinde çok seviliyor.

Malzemesi:

1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 patates (küp doğranmış)
2 soğan (küp doğranmış)
2 havuç (küp doğranmış)
2 diş sarmısak (minik doğranmış)
2 domates (rendelenmiş)
4 bardak su (sıcak)
1 bardak barbunya (haşlanmış)
1 avuç arpa şehriyesi
maydanoz

Yapılışı:
Zeytinyağında patates, soğan, havuç, sarmısak biraz çevrilir. Domates ve sıcak su eklenip sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
Haşlanmış barbunya, şehriye ve kıyılmış maydanoz eklenip şehriyeler pişene kadar, yaklaşık 10 dk daha pişirilir.

Kabak Çorbası

Eski bir yemek dergisinden kesmişim bu tarifi. "Adım Adım 62 Çorba" diye bir kitabın içinden alınmış tariflerden bir tanesi. Tariflerin ortak özelliği de, tüm çorbalara 1 adet yeşil elma konması. Normalde pek çorbası yapılmayan bir sebzeyi, yani kabağı kullandığı için ve süt, krema gibi şeylerle daha da baygın hale getirmediği için önce bunu deneyeyim dedim.
Malzemesi:
3 kabak (rendelenmiş)
1 kuru soğan (küp küp doğranmış)
1 patates (küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı kırmızı mercimek
1 adet yeşil elma (ayıklanıp sekize bölünmüş)
6 bardak su
tuz, kimyon

Yapılışı:
Kabak, soğan ve patatesi zeytinyağında biraz kavurun.
Su, kırmızı mercimek ve elmayı ekleyip pişmeye bırakın. (Ben düdüklü tencerede 15 dk pişirdim)
Kapattıktan sonra tuz ve kimyonu sevdiğiniz ölçüde ekleyin.
Blenderdan geçirin. Ben biraz maydanozla süsledim.