4 Nisan 2008 Cuma

EGE' de ENGİNAR ZAMANI

GİRİŞ için küçük bir not: Bu blogda dostlarımızla paylaştığımız sofralarda neşe ile yenen yemeklerin tarifleri yer alacak. İrem'e bu girişiminden dolayı teşekkür ediyorum.

Her yıl Mart ayının sonu ve nisan ayı boyunca Ege bölgesinde bir enginar şöleni yaşanır. Bu bölgenin enginarı küçük ve çok lezzetlidir, çanak yapraklarının bir kımı bile yenebilir. Enginarlı Pilav bence enginar yemeklerinin en güzelidir. Burada tarifini vereceğim enginarlı pilavın en yakın arkadaşı Sardalya "Galeta"dır ve birbirlerinden hiç ayrılmazlar.

ENGİNARLI PİLAV

Malzeme
- 8 adet enginar
- 10-12 adet taze soğan
- 1 demet dereotu
- şeker, tuz,un
- 2 su bardağı Baldo pirinç

Yapılışı
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı geniş bir pilav tenceresine koyulur.Önce küçük doğranmış taze soğanlar yağda kavurulur, üzerine her biri 4 parçaya bölünmüş enginarlar
( limonlu suda bekletilmiş, ayrıca taze ise saplarıda ayıklanıp koyulabilir) eklenip birkaç kez çevirilir.1 tatlı kaşığı tuz,4 tatlı kaşığı toz şeker, 1tatlı kaşığı un ve yarım bardak su koyularak kapak kapatılır, enginarlar suyunu çekene kadar pişirilir (pilavla birlikte de pişeceği için biraz diri bırakılır).
Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra pişen enginarların üzerine dökülür.3 su bardağı su , bir kaşık tuz eklenir ve birkaç kez karıştırılarak kapağı kapatılır. Su kaynayınca altı kısılır. Suyunu tam çekmeden (risotto kıvamı) altı kapatılır ve üzerine ince kıyılmış 1 demet dereotu serpilerek karıştırmadan kapak kapatılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra pilav iyice karıştırılarak cam kaseye boşaltılır (ılık veya soğuk yenir, 2 kaşık daha sızma zeytinyağı gezdirilirse daha parlak ve lezzetli olur).












SARDALYA GALETA

Malzeme (4 kişilik)
- 700-800 gr fileto, kılçığı çıkarılmış sardalya balığı (pulları iyice temizlenecek)
- Galeta unu(1,5 su bardağı)
- yarım demet maydanoz
- 2 diş sarımsak
- Muskat (hint cevizi)

Yapılışı
Önce galeta unu, iki diş sarımsak ve kıyılmış maydanoz robotta karıştırılarak maydanozlu bir galeta unu elde edilir (robot yerine elle de yapılabilir). Yıkanmış, süzülmüş fileto sardalyalar tuzlanır ve bu karışıma bulanır.
Bir cam tepsi sızma zeytinyağı ile yağlanır, bol galetalı una bulanmış balıklar katlanarak tek sıra halinde dizilir (bak:fotoğraf) üzerine bir avuç daha galetalı karışım serpilir, az miktarda muskat rendelenir (koyulmasa da olur ama nefis kokar ve baharatçılarda bulunuyor), sızma zeytinyağı gezdirilerek fırında 200 derecede 30 dakika pişirilir.





Bütün tüyoları verdim hadi hemen yapın, yanına soğutulmuş beyaz şarap yakışır. Afiyet olsun.

1 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ahhh!
Ben bu enginarlı pilav/risottoya bayılırım. Bu mevsim favorimdir.
Elinize sağlık, çok iyi bir tarif bu.
:))