2 Temmuz 2013 Salı

Fava


Fava tarifi İzmirli eniştemden. Lezzetli bir "yavaş karbonhidrat" seçeneği. Çoğu kişide nedense evde yapma alışkanlığı yok; sadece meze olarak dışarıda görmeye, yemeğe alışıklar. Eşim de onlardan biriymiş meğer... Aşağıdaki miktarlarla yapınca yaklaşık 10-12 porsiyon/dilim çıkıyor. O yüzden kalabalık bir misafir grubuna yapmakta fayda var. Yoksa her öğünde sofraya çıkartıp günlerce fava yemek zorunda kalabilirsiniz.

Malzemesi:
1/2 kg kuru bakla
orta boy 1 kuru soğan
1 çay k. tuz
1 çay k. tozşeker
1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 küçük havuç

Yapılışı:
Baklaları akşamdan suya koyun, soğuk suyla yıkayıp süzün.
Havucu soyup rendeleyin.
Birlikte tencerenin içine koyun.
Soğanı soyup tepesinden dikine, ama dibini ayırmadan 8-10 parçaya kesip baklaların ortasına oturtun.
Tüm kalan malzemeyi de ekleyin.
Baklaların üstünü kapatacak kadar su koyun.
Orta ateşte pişmeye bırakın. Oluşan köpükleri kaşıkla alın.
İyice pişince, sıcakken blender ile püre haline getirin.
Kalıbın içine boşaltın.
Buzdolabında bekledikten sonra tabağa ters çıkarabilirsiniz.
Üstünü dereotu ile süsleyin.

Hiç yorum yok: